Recenze

Horkým létem s literárními vampýry

Horkým létem s literárními vampýry

Pátek, 31 Červenec 2015 08:13 Ivo Fencl

„Snad mne omluvíte, že se k vám nepřidám," promluvil hrabě poté, co si dozajista všiml mého váhání. „Víno… nikdy nepiji." Z povídky Upír z Kaldensteina inspirované Lugosiho pojetím Draculy (1931).

Dějiny jako tajemství

Dějiny jako tajemství

Středa, 29 Červenec 2015 06:46 Zdeněk A. Eminger

Francouzský filosof Jacques Maritain (1882–1973), jehož dílo poprvé vstoupilo mezi české čtenáře prostřednictvím překladů Josefa Floriana, Otto Alberta Tichého, Václava Renče, Leopolda Vrly a Vojtěcha Gaji, patří mezi myslitele a autory křesťanské duchovní orientace, jejichž jména, osudy a knihy jsou známé snad každému, kdo se někdy alespoň letmo setkal s filosofií, teologií a estetikou.

Pravdivý příběh o Mike’s Place

Pravdivý příběh o Mike’s Place

Pondělí, 20 Červenec 2015 08:35 Eva Janáčová

Hlavní předlohou komiksové knihy se stal cenami ověnčený dokumentární film Blues na pláži, který natočil absolvent pražské FAMU Joshua Faudem. Ten rovněž jako barman a kameraman vystupuje v černobílém grafickém románu Mike´s Place, jenž byl pojmenovaný podle známého telavivského baru, kde se poslední dubnový den roku 2003 odehrál sebevražedný atentát.

Horní Jiřetín očima historiků umění

Horní Jiřetín očima historiků umění

Čtvrtek, 16 Červenec 2015 10:40 Ivan Matějka

Zatím jen podmínečný odklad dostala obec Horní Jiřetín. Některé varianty prolomení limitů těžby uhlí stále počítají s tím, že bude obětována – a spolu s ní i zdejší kostel, kterému už nějakou dobu věnují pozornost historici umění.

RECENZE: Letec a živly

RECENZE: Letec a živly

Úterý, 14 Červenec 2015 08:09 Zdeněk A. Eminger

Když se spisovatel a letec Antoine de Saint-Exupéry vydal 31. července roku 1944 se svým Lightningem P-38/F-5B na foto-průzkumný let z korsického letiště u obce Borgo nad krajinu jižní Francie, tušil, co ho čeká? Z životního osudu a díla, které se mnoha lidem stalo až jakýmsi náboženským textem a směrovkou pro jejich životní cestu, je patrné, že zřejmě věděl, kam a ke komu míří.

Velký románový sumář s Evženem mezi námi

Velký románový sumář s Evženem mezi námi

Úterý, 07 Červenec 2015 10:56 Ivo Fencl

Vladimír Poštulka (nar. 1943) umí psát texty písní (dosud na pět set), divadelní hry (prozatím tři) a zvládne i knihy (včetně Půdorysu harému, 2004, a Blues pro Stalina, 2008). S Magdalenou Dietlovou stál u kolébky časopisu Xantypa, přednáší na univerzitách aristologii a pro německý časopis Feinschmecker hodnotí kvalitu českých restaurací. Je gurment, gurmán, ale i muž sečtělý a loni představil čtenářům své opus magnum alias román Hřbitovní kvítí na smetaně (2014).

Born +Žáček=Ezop

Born +Žáček=Ezop

Čtvrtek, 25 Červen 2015 06:43 Ivan Matějka

Pro děti? Pro dospělé? Malíř Adolf Born a básník Jiří Žáček už spolu stvořili nejednu pěknou knížku. Některé pro malé čtenáře, například kdysi Aprílovou školu či nově trilogii Hrůzostrašné pohádky pro malé strašpytlíky, Čarodějné pohádky pro malé kouzelníky a Chytré pohádky pro malé rozumbrady. Stejně tak se sešli nad knihami pro dospělé, nad rozličnými svazky aforismů, parodií, epigramů a humoresek. A také bajek. To je svět, v němž se oba cítí dobře.

Pražskou divočinou

Pražskou divočinou

Pátek, 19 Červen 2015 08:38 Ivan Matějka

Geolog Radek Mikuláš si libuje v sestavování netradičních bedekrů. Jeho záliba v dálkovém bruslení ve volné přírodě stála za zrodem průvodce Ledové Čechy, který pěti lety musel překvapit i zkušené znalce české zimní přírody.

Strašlivé historky etnologovy

Strašlivé historky etnologovy

Úterý, 16 Červen 2015 10:17 Ivo Fencl

 

Je literatura... a pak je i pouhý materiál, ze kterého se vzpínají její svlačce.

strana 8 z 24

banner Pidivadlo

Partneři

 Divadlo v Dlouhe logo  logo Českých center

VOŠH logo v barvě
www.vosherecka.cz