Recenze

Horní Jiřetín očima historiků umění

Horní Jiřetín očima historiků umění

Čtvrtek, 16 Červenec 2015 10:40 Ivan Matějka

Zatím jen podmínečný odklad dostala obec Horní Jiřetín. Některé varianty prolomení limitů těžby uhlí stále počítají s tím, že bude obětována – a spolu s ní i zdejší kostel, kterému už nějakou dobu věnují pozornost historici umění.

RECENZE: Letec a živly

RECENZE: Letec a živly

Úterý, 14 Červenec 2015 08:09 Zdeněk A. Eminger

Když se spisovatel a letec Antoine de Saint-Exupéry vydal 31. července roku 1944 se svým Lightningem P-38/F-5B na foto-průzkumný let z korsického letiště u obce Borgo nad krajinu jižní Francie, tušil, co ho čeká? Z životního osudu a díla, které se mnoha lidem stalo až jakýmsi náboženským textem a směrovkou pro jejich životní cestu, je patrné, že zřejmě věděl, kam a ke komu míří.

Velký románový sumář s Evženem mezi námi

Velký románový sumář s Evženem mezi námi

Úterý, 07 Červenec 2015 10:56 Ivo Fencl

Vladimír Poštulka (nar. 1943) umí psát texty písní (dosud na pět set), divadelní hry (prozatím tři) a zvládne i knihy (včetně Půdorysu harému, 2004, a Blues pro Stalina, 2008). S Magdalenou Dietlovou stál u kolébky časopisu Xantypa, přednáší na univerzitách aristologii a pro německý časopis Feinschmecker hodnotí kvalitu českých restaurací. Je gurment, gurmán, ale i muž sečtělý a loni představil čtenářům své opus magnum alias román Hřbitovní kvítí na smetaně (2014).

Born +Žáček=Ezop

Born +Žáček=Ezop

Čtvrtek, 25 Červen 2015 06:43 Ivan Matějka

Pro děti? Pro dospělé? Malíř Adolf Born a básník Jiří Žáček už spolu stvořili nejednu pěknou knížku. Některé pro malé čtenáře, například kdysi Aprílovou školu či nově trilogii Hrůzostrašné pohádky pro malé strašpytlíky, Čarodějné pohádky pro malé kouzelníky a Chytré pohádky pro malé rozumbrady. Stejně tak se sešli nad knihami pro dospělé, nad rozličnými svazky aforismů, parodií, epigramů a humoresek. A také bajek. To je svět, v němž se oba cítí dobře.

Pražskou divočinou

Pražskou divočinou

Pátek, 19 Červen 2015 08:38 Ivan Matějka

Geolog Radek Mikuláš si libuje v sestavování netradičních bedekrů. Jeho záliba v dálkovém bruslení ve volné přírodě stála za zrodem průvodce Ledové Čechy, který pěti lety musel překvapit i zkušené znalce české zimní přírody.

Strašlivé historky etnologovy

Strašlivé historky etnologovy

Úterý, 16 Červen 2015 10:17 Ivo Fencl

 

Je literatura... a pak je i pouhý materiál, ze kterého se vzpínají její svlačce.

Srozumitelná řeč v nesrozumitelné době

Srozumitelná řeč v nesrozumitelné době

Pátek, 12 Červen 2015 08:09 Ivan Matějka

Knihkupectví jsou plná rozličných knih rozhovorů. S herci, zpěváky, ba i s politiky. Zkrátka s mediálními celebritami. Jen knihy rozhovorů s vědci se vidí málokdy. S vědci totiž musíte rozmlouvat o věcech, kterým neodborník nerozumí. Autor takového rozhovoru musí být tedy sám odborník, nebo musí být sdostatek zvídavý.

Moudrý Labyrint

Moudrý Labyrint

Čtvrtek, 04 Červen 2015 06:23 Miloš Horanský

Když jsem začal knihu Bohumily Grögerové číst, bylo jí po 92, těšila se z posledního díla a z jeho vydání. Když jsem dočítal, dozvěděl jsem se, se, že odešla ze života. Tak poslední řádky vešly do její smrti. A na nesplynutelnou dálku s ní polemizuji o názvu: její Labyrint není bloudivý, je průzračný, kroky jsou zřetězené a mají smysl cíle.

Albert Schweitzer: symbol lidskosti z vlaku 3. třídy

Albert Schweitzer: symbol lidskosti z vlaku 3. třídy

Středa, 03 Červen 2015 08:50 Zdeněk A. Eminger

 

Je vůbec možné uchovat si určitou míru distance vůči člověku, který téměř ve všem, co dělal, byl příkladem hodným následování? A jde o něm psát alespoň s minimálním kritickým nadhledem,  když už kdysi legendární kolibří edice Supraphonu s jeho Naukou úcty k životu byla autorovi těchto řádek jednou z nejmilejších věcí nošených po kapsách? Myslím si, že to možné je.

strana 7 z 23

banner Pidivadlo

Partneři

 Divadlo v Dlouhe logo  logo Českých center

VOŠH logo v barvě
www.vosherecka.cz