Recenze

Recenze: Příběh jedné epochy

Recenze: Příběh jedné epochy

Úterý, 12 Prosinec 2017 10:07 Petr Žantovský


Ĺuboš Jurík studoval na Filozofické fakultě Univerzity Komenského v Bratislavě a po ukončení studia působil jako redaktor týdeníku Nové slovo. V letech 1992 – 1997 byl mluvčím předsedy slovenského parlamentu Ivana Gašparoviče, zakladatelem časopisu Parlamentný kuriér a později šéfredaktorem měsíčníku Euroreport plus. Je dvojnásobným držitelem ceny Egona E. Kische za literaturu faktu a řady dalších ocenění.

Recenze: O hodnotách

Recenze: O hodnotách

Sobota, 09 Prosinec 2017 07:06 Petr Žantovský

Velmi potřebná reedice, tak by se dalo nejstručněji charakterizovat nové vydání zásadní publikace prof. Stanislavy Kučerové, letošní devadesátnice, emeritní děkanky Pedagogické fakulty MU Brno. Kniha nese jednouchý a všeříkající název Člověk – hodnoty – výchova. Přeloženo do delšího souvětí: Jaký význam má pro člověka vytváření hodnotových vzorců a jak se na něm může podílet výchova. Nebo také: Kam se dnes (podotýkám, kniha byla poprvé vydána už v r. 1996, ale její závěry neztratily nic na platnosti, spíše naopak) vytratily základní a až donedávna nezpochybňované etické a hodnotové etalony a kam se řítí svět, když se neřídí hodnotovými vzorci?

Třetí medicína

Třetí medicína

Čtvrtek, 07 Prosinec 2017 06:04 Alena Součková


Pracoval v nemocnici i ve vědeckém výzkumu, jako odborný lékař pracuje v ordinaci dodnes. Za léta své praxe poznal mnoho lidských příběhů a neobvyklých průběhů nemoci i způsobu uzdravení, ale nevyhnutelně i konec života v případech, kde už medicína nebyla schopna pomoci.

Český příběh dnešního Američana

Český příběh dnešního Američana

Středa, 06 Prosinec 2017 09:39 Petr Žantovský

 

Nakladatelství Jiří Červenka – Gelton vydalo v těchto dnech neobyčejnou knihu. Nese název Čechoamerický příběh a podtitul Tak (nějak) to tenkrát bylo. Jejím autorem je Stanislav Perkner, poslední předlistopadový děkan pražské Fakulty žurnalistiky UK, jehož pedagogickými rukama prošla drtivá většina dnešních padesátníků působících v českých médiích (autora této recenze nevyjímaje).

Čmelákova (a Liškova) značně temná fantazie

Čmelákova (a Liškova) značně temná fantazie

Úterý, 05 Prosinec 2017 10:03 Viktorie Schödelbauerová

Seznamte se s Čmelákem, smutným hrdinou románu Stvoření. Je mu deset let a je to docela obyčejný kluk, který tráví svůj čas tak, jak ho by ho mohla trávit i spousta jiných kluků, žijících na nevlídném, šedém sídlišti, kde je ráno budí sprosté vyřvávání opilců, pach zvratků a zvuky utrápených domů.

Druhé světy jsou ideálním materiálem pro zájem o Lužické Srby

Druhé světy jsou ideálním materiálem pro zájem o Lužické Srby

Neděle, 03 Prosinec 2017 12:31 Josef Zdobinský

 

Knižní vydání Druhé světy lužickosrbské spisovatelky Róžy Domašcyny (na fotografii vpravo dole) umožnila českým čtenářům Městská knihovna Vansdorf, která se v posledních letech společně s organizací Společnost přátel Lužice stará o osvětu ohledně vzkvétající české sorabistiky. Knize chybí jen lepší grafická vizáž.

SLOVA ZNOVA SLOVA Eduarda Ovčáčka

SLOVA ZNOVA SLOVA Eduarda Ovčáčka

Neděle, 26 Listopad 2017 13:19 Eva Čapková

Fakulta umění Ostravské univerzity vydala vloni básnickou sbírku malíře, grafika a pedagoga Eduarda Ovčáčka. Jedná se o básně, které vznikaly průběžně od roku 1953 a které nebyly, až na malé výjimky, dosud publikovány. Básně jsou řazeny v časovém sledu a jsou rozděleny do deseti tematických okruhů mapujících některé životní etapy umělce. Texty doprovází i Ovčáčkova výtvarná díla.

Pátrání po čínském kuchaři

Pátrání po čínském kuchaři

Pátek, 10 Listopad 2017 10:04 Markéta Glanzová

 

Román Kuchař, chmaták a realitní magnát (Odeon 2017) se točí okolo (na první pohled) jednoduché zápletky – kuchařovy ukradené ledvinky a nalezené kabelky. Situace se ale stále více komplikuje, osudy postav se prolínají a kuchař se nevědomky zamotává do sítě intrik, o jejichž rozměru a vážnosti nemá ani ponětí. Obsah nalezené kabelky se stává časovanou bombou a z obyčejného kuchaře osoba největší důležitosti.

Workshopy přežití Katarzyny Boni

Workshopy přežití Katarzyny Boni

Pondělí, 06 Listopad 2017 09:07 Eliška Dubcová

Katarzyna Boni (*1982), absolventka Polské školy reportáže Institutu reportáže ve Varšavě, si ukousla velký dokumentaristický krajíc a spořádala jej do posledního drobečku. Ganbare! Workshopy smrti (Absynt 2017, překlad Michal Alexa) jsou skvělou reportáží o jedné z největších živelních katastrof posledních let, zemětřesení a cunami v japonském regionu Tóhoku a následné havárii v jaderné elektrárně Fukušima I v  roce 2011. Za tuto knihu postoupila do finále při udílení prestižní polské reportérské Ceny Ryszarda Kapuścińského.

strana 6 z 33

banner Pidivadlo

Partneři

FOK
Logo Pismo black WEB