Recenze

Český příběh dnešního Američana

Český příběh dnešního Američana

Středa, 06 Prosinec 2017 09:39 Petr Žantovský

 

Nakladatelství Jiří Červenka – Gelton vydalo v těchto dnech neobyčejnou knihu. Nese název Čechoamerický příběh a podtitul Tak (nějak) to tenkrát bylo. Jejím autorem je Stanislav Perkner, poslední předlistopadový děkan pražské Fakulty žurnalistiky UK, jehož pedagogickými rukama prošla drtivá většina dnešních padesátníků působících v českých médiích (autora této recenze nevyjímaje).

Čmelákova (a Liškova) značně temná fantazie

Čmelákova (a Liškova) značně temná fantazie

Úterý, 05 Prosinec 2017 10:03 Viktorie Schödelbauerová

Seznamte se s Čmelákem, smutným hrdinou románu Stvoření. Je mu deset let a je to docela obyčejný kluk, který tráví svůj čas tak, jak ho by ho mohla trávit i spousta jiných kluků, žijících na nevlídném, šedém sídlišti, kde je ráno budí sprosté vyřvávání opilců, pach zvratků a zvuky utrápených domů.

Druhé světy jsou ideálním materiálem pro zájem o Lužické Srby

Druhé světy jsou ideálním materiálem pro zájem o Lužické Srby

Neděle, 03 Prosinec 2017 12:31 Josef Zdobinský

 

Knižní vydání Druhé světy lužickosrbské spisovatelky Róžy Domašcyny (na fotografii vpravo dole) umožnila českým čtenářům Městská knihovna Vansdorf, která se v posledních letech společně s organizací Společnost přátel Lužice stará o osvětu ohledně vzkvétající české sorabistiky. Knize chybí jen lepší grafická vizáž.

SLOVA ZNOVA SLOVA Eduarda Ovčáčka

SLOVA ZNOVA SLOVA Eduarda Ovčáčka

Neděle, 26 Listopad 2017 13:19 Eva Čapková

Fakulta umění Ostravské univerzity vydala vloni básnickou sbírku malíře, grafika a pedagoga Eduarda Ovčáčka. Jedná se o básně, které vznikaly průběžně od roku 1953 a které nebyly, až na malé výjimky, dosud publikovány. Básně jsou řazeny v časovém sledu a jsou rozděleny do deseti tematických okruhů mapujících některé životní etapy umělce. Texty doprovází i Ovčáčkova výtvarná díla.

Pátrání po čínském kuchaři

Pátrání po čínském kuchaři

Pátek, 10 Listopad 2017 10:04 Markéta Glanzová

 

Román Kuchař, chmaták a realitní magnát (Odeon 2017) se točí okolo (na první pohled) jednoduché zápletky – kuchařovy ukradené ledvinky a nalezené kabelky. Situace se ale stále více komplikuje, osudy postav se prolínají a kuchař se nevědomky zamotává do sítě intrik, o jejichž rozměru a vážnosti nemá ani ponětí. Obsah nalezené kabelky se stává časovanou bombou a z obyčejného kuchaře osoba největší důležitosti.

Workshopy přežití Katarzyny Boni

Workshopy přežití Katarzyny Boni

Pondělí, 06 Listopad 2017 09:07 Eliška Dubcová

Katarzyna Boni (*1982), absolventka Polské školy reportáže Institutu reportáže ve Varšavě, si ukousla velký dokumentaristický krajíc a spořádala jej do posledního drobečku. Ganbare! Workshopy smrti (Absynt 2017, překlad Michal Alexa) jsou skvělou reportáží o jedné z největších živelních katastrof posledních let, zemětřesení a cunami v japonském regionu Tóhoku a následné havárii v jaderné elektrárně Fukušima I v  roce 2011. Za tuto knihu postoupila do finále při udílení prestižní polské reportérské Ceny Ryszarda Kapuścińského.

Tak trochu netradiční dialog

Tak trochu netradiční dialog

Sobota, 04 Listopad 2017 06:53 Vít Ondrák

 

Každý z nás se tu a tam setká s člověkem, se kterým se prostě nedá vést smysluplná diskuze. Co nám v takový moment zbývá? Zbaběle prohlásit toho druhého za hlupáka, protože jeho názory se neslučují s těmi našimi, a spěšně opustit místo setkání? A co když má matka Forresta Gumpa pravdu? Pro hlupáka je každý hloupý. (na snímku Fedor Gál, podepisuje svoji knihu)

Recenze: Autor vzpomíná na léčku a píše román Past

Recenze: Autor vzpomíná na léčku a píše román Past

Pátek, 03 Listopad 2017 11:26 Antonín Rašek

 

V nakladatelství Akropolis vychází životopisný románu Jana Vítka Past. Autor se v něm vrací k motivům svého předchozího románu Oblázek v peřejích. A to podstatně přepracovaném a v jiném úhlu pohledu. (vlevo vlajka ILO - Mezinárodní organizace práce v Ženevě, kde se část příběhu odehrála)

Pochybnost matkou moudrosti?

Pochybnost matkou moudrosti?

Čtvrtek, 26 Říjen 2017 07:35 Petr Žantovský

Když v roce 2013 vydalo brněnské nakladatelství Jota knihu Retro ČS s podtitulem Co bylo (a nebylo) za reálného socialismu, málokdo asi čekal, že kniha bude nejen velmi úspěšná u čtenářů - koneckonců na retrovlně vzpomínek na mládí jedou i lecjaké jiné a mnohem méně obdivuhodné kulturní produkty (třeba normalizační pop music oživovaná současnými rádii). Ona, nebojím se toho slova: unikátní obrazová publikace o československém retrosvětě od autora Michala Petrova - novináře s bohatou televizní zkušeností, nás vrátila do let socialistického konzumu – k věcem každodenní spotřeby, které provázely (anebo v nedostatkové socialistické ekonomice naopak neprovázely) průměrného obyvatele Československa.

strana 5 z 32

banner Pidivadlo

Partneři

FOK
Logo Pismo black WEB