Recenze

Vrchovatá pinta poezie

Vrchovatá pinta poezie

Pátek, 07 Březen 2014 14:31 Milan Blahynka

Knihu HALF PINT / PŮLPINTA (Práh Praha 2013, 220 stran), tištěnou v anglickém originále a paralelně v českém překladu Zuzany Mayerové, představuje Tomáš Sedláček na záložce jako dílo, jehož autor Michael March „tančí mezi filozofií a mává básnictvím, které podává v šetrných a úsporných dávkách: tak jako tom máme rádi: stručně".

Recenze: Rozporuplná Zelda

Recenze: Rozporuplná Zelda

Úterý, 04 Březen 2014 10:07 Michal Komárek

Hlavní postavou románu Therese Anne Fowlerové Z jako Zelda je spisovatelka, malířka, baletka a hvězda společenského života meziválečné Ameriky i Evropy Zelda Fitzgeraldová. Důležitou roli tu pochopitelně hraje i její manžel, autor Velkého Gatsbyho Francis Scott Fitzgerald. Je to kniha o „prvním manželském páru celebrit moderní doby", píše recenzentka New York Times a vystihuje tak její svůdnost i rozporuplnost.

Recenze: Svěrák lidovým vypravěčem - tentokrát v próze

Recenze: Svěrák lidovým vypravěčem - tentokrát v próze

Čtvrtek, 27 Únor 2014 13:37 Tereza Dostálová

Po létech pedagogické práce, tvorby dramatických textů a filmových scénářů se Zdeněk Svěrák rozhodl jít Po strništi bos. S nutkáním psát literaturu krásnou, vydává nejprve dvě knihy ,,obalených pecek", nyní již celistvé fragmenty z jedné životní etapy malého chlapce, který je třeba tak trochu malý Zdeněk, a třeba taky ne.

Recenze: Mlsoun: Jemná práce makabrózního Iana

Recenze: Mlsoun: Jemná práce makabrózního Iana

Úterý, 04 Únor 2014 08:27 Michal Komárek

Poslední román Iana McEwana Mlsoun vzbudil velkou odezvu u kritiků i čtenářů, ostatně jako i předcházející díla autora, který bezesporu patří k nejvýraznějším současným spisovatelům. V reakcích na Mlsouna ale zaznívá jeden ne zcela obvyklý tón: Překvapení. Já musím skromně poznamenat, že mě Mlsoun nepřekvapil. Především proto, že je podobně brilantní jako ostatní McEwanovy knihy.

Recenze: Bezvýchodný Londýn

Recenze: Bezvýchodný Londýn

Sobota, 25 Leden 2014 19:58 Michal Komárek

Nový román Zadie Smithové Severozápad získává podobně jako její předchozí díla uznání kritiky, nominace na literární ceny i pozitivní ohlas u čtenářů. Je navíc dalším, zřejmě už definitivním potvrzením toho, že Smithová není uměle vypěstovanou marketingovou hvězdou, ale jednou z nejzajímavějších anglicky píšících spisovatelek mladší generace.

Fenomenologie citu

Fenomenologie citu

Středa, 22 Leden 2014 08:45 Michal Komárek

Mimořádně kvalitní románový debut Kevina Mahera Pole vydalo na konci loňského roku nakladatelství Odeon. Je to kniha o Irsku osmdesátých let minulého století, všemocnosti katolických kněží v bigotní zemi, nacionalismu, Londýně, dospívání.... Ale především je to kniha o lásce, zlu, dobru, přátelství... Zní to jako superklišé, nicméně Maherovi se podařilo ta velká témata mistrovsky zvládnout.

Kdo je tady pirát?

Kdo je tady pirát?

Pátek, 13 Prosinec 2013 15:55 Ivan Matějka

Roberta Louise Stevensona známe především jako autora romantických románů více či méně tajuplných. Překladů jeho Ostrova pokladů či chcete-li Pokladu na ostrově vyšlo nepočítaně, dobře je znám i Podivný případ doktora Jekylla a pana Hyda, novela z pomezí sci fi a hororu. Že občas psal také básně, to u nás spíše jen tušíme, než víme. Ostatně i v originále jsou Stevensonovy básničky považovány spíše za raritu. A tak ani balada Pirát a lékárník (v originále Robin and Ben: or, the Pirate and the Apothecary) by se patrně vůbec nedočkala českého překladu, kdyby nebylo moderního německého vydání s úchvatnými ilustracemi Henninga Wagenbretha...

Chodit, hledat a dívat se

Chodit, hledat a dívat se

Neděle, 08 Prosinec 2013 20:15 Ivan Matějka

 Jeden z nejčtenějších tuzemských autorů Václav Cílek se svými eseji, podloženými znalostmi přírodovědce a geologa, většinou obrací k dospělým čtenářům. V knize Krajiny domova poprvé oslovuje čtenáře malé, od devíti let věku.

Domek zn. Baťa

Domek zn. Baťa

Pondělí, 26 Srpen 2013 14:02 Ivan Matějka

Historie obytné kolonie rodinných domků pro zaměstnance Baťových podniků ve Zlíně sahá do let první světové války. První regulační plán firemní zástavby vzešel od Jana Kotěry, intenzivně se však začalo stavět až po roce 1920. „Průmyslový zaměstnanec je při své práci služebníkem, musí proto mít takové možnosti soukromého života, aby se cítil ve svém domě králem,“ takovou zásadu razil Tomáš Baťa.

strana 33 z 34

banner Pidivadlo

Partneři

FOK
Logo Pismo black WEB