Recenze

Ostrava (bá)sní

Ostrava (bá)sní

Úterý, 15 Červenec 2014 13:54 Ivan Matějka

Básnění v ulicích, básnění na Colours... Ostrava zažívá patrně nejpoetičtější týden roku.

Jakou letní četbu doporučují současní světoví autoři

Jakou letní četbu doporučují současní světoví autoři

Pondělí, 14 Červenec 2014 16:23 Mirko Raduševič

Britský deník The Guardian každoročně uvádí doporučení letní nebo prázdninové četby ( viz   viz letošní ). Tentokrát deník přichází s doporučením od známých světových spisovatelů ( viz ). Uvádíme některá z doporučení.

Bílé na černém

Bílé na černém

Sobota, 12 Červenec 2014 06:20 Ivan Matějka

Brikety se lisují z uhelného prachu. Briketa z Větrných mlýnů je však slisována ze slov.

Kniha (na každý pád)

Kniha (na každý pád)

Čtvrtek, 10 Červenec 2014 13:51 Ivan Matějka

Ve dvou velmi pěkně vypravených svazcích, které se na pultech knihkupectví objevily prakticky zároveň, je připomenuto autorské umění významného klasického filologa Rudolfa Mertlíka.

Recenze: Od důvěrného do prostoročasu dějin. S Evou Frantinovou

Recenze: Od důvěrného do prostoročasu dějin. S Evou Frantinovou

Sobota, 21 Červen 2014 07:33 Miroslav Vejlupek

(Eva Frantinová: Jablko)

Recenze: John Lanchester konečně česky

Recenze: John Lanchester konečně česky

Středa, 18 Červen 2014 08:02 Michal Komárek

Odeon přináší první český překlad Johna Lanchestera, autora, který je v Británii považován za jeden z největších talentů posledních let. Kniha Chceme to, co máte vy je pokusem o velký společenský román popisující život v Londýně v době nástupu finanční krize roku 2008.

Neznámý Tivadar Soros

Neznámý Tivadar Soros

Neděle, 15 Červen 2014 08:09 Jiří Š. Cieslar

V lednu letošního roku se na pultech knihkupectví bez větší pozornosti objevil překlad vzpomínek Tivadara Sorose (fotografie vpravo dole - otce světoznámého finančního spekulanta a filantropa George Sorose) na německou okupaci Maďarska Maškaráda kolem smrti. Tivadar Soros je v českém prostředí neznámou postavou. A donedávna i jeho dvě pozoruhodná knižní svědectví, která popisují Tivadarovy životní eskapády v zajateckém táboře na Sibiři za první světové války (vydání se připravuje) a právě nacistickou okupaci Maďarska za války druhé.

Recenze: Zabila jsem naše kočky, drahá

Recenze: Zabila jsem naše kočky, drahá

Pátek, 13 Červen 2014 10:38 Kateřina Nechvílová

Dorota Masłowska předvádí, že síla současné literatury rozhodně nemusí vycházet z velkých románových vyprávění, která svého čtenáře na dlouhé večery zatlačí do měkkého křesla a k slabé lampičce.

Recenze: Výborné zápisky českého lékaře. Fotogalerie

Recenze: Výborné zápisky českého lékaře. Fotogalerie

Středa, 11 Červen 2014 14:09 Michal Komárek

Jan Trachta má o čem psát, je sebevědomý vypravěč a je vtipný. Odlišuje se tak – pro českou literaturu bohužel - od řady svých kolegů spisovatelů mladší a střední generace. Za svoji knihu Tichý dech získal letos Magnesii Literu za objev roku. Ale hlavně, bez ohledu na ceny – je to dobrá kniha. Rozhovor s autorem přineseme v Literárních novinách, které vycházejí zítra, ve čtvrtek 12. června. Uvádíme fotogalerii dokumetárních fotografií pořízených Janem Trachtou v Africe.

strana 33 z 37

banner Pidivadlo

Partneři

FOK
Logo Pismo black WEB