Recenze

Trilogie našeho století je Follettem dokončená

Trilogie našeho století je Follettem dokončená

Pondělí, 10 Listopad 2014 16:54 Mirko Raduševič

 

Teď letí sjednocení Německa, oslavy Sametové revoluce, různých převratů ve střední a východní Evropě. Není divu, že se přihlásí Gorbačov („Poslouchejte Putina,… zrušte sankce…“) a není divu, že se ozvou i spisovatelé.

Co by dospělým nemělo uniknout z dětské četby

Co by dospělým nemělo uniknout z dětské četby

Pondělí, 10 Listopad 2014 09:33 Nové knihy

 

Chvályhodné věci dost často mizí v propadlišti nezájmu či nedostatku financí. Katalog Nejlepší knihy dětem se naštěstí pokračování dočkal. A opět je dobrým průvodcem po tom nejkvalitnějším, co český knižné trh v oblasti dětské literatury nabízí. Ročenka vychází v tištěné podobě, ale má nově i své webové stránky.

Vzpomínka: Historie indiánských bojů od náčelníka kmene Kikapú

Vzpomínka: Historie indiánských bojů od náčelníka kmene Kikapú

Neděle, 09 Listopad 2014 13:20 Jaroslav Štěpaník

Indiánky a kovbojky, oficiálně tehdy považované za škodlivý škvár, byly výživnou stravou mého čtenářského dětství. Indiáni byli v nich statečnými ušlechtilými bojovníky, jak je, v krystalické podobě Vinettoua zobrazil Karel May. Nebo zběsilými divochy, nelítostně skalpujícími muže, ženy, děti. Už nevím, do které kategorie náležel obávaný náčelník Kosa prérií z Dobrodružného světa ilustrovaného Zdeňkem Burianem. Lidská paměť podstatné zapomíná.

Dnes vychází: Hrdinové ve stopách Zbabělců

Dnes vychází: Hrdinové ve stopách Zbabělců

Úterý, 04 Listopad 2014 08:39 Denisa Novotná

 

Dva historici společně napsali román. Někdejší studenti pražské Filozofické fakulty přetavili své vzpomínky v humoristický příběh na pozadí událostí posledních měsíců před Listopadem 1989.

Stephen King otevřeně o sobě, knězi a zkurvysynech

Stephen King otevřeně o sobě, knězi a zkurvysynech

Čtvrtek, 30 Říjen 2014 15:10 Mirko Raduševič

 

U příležitosti vydání své nové knihy „Revival“, letos již druhá kniha, populární světový autor Stephen King okryl svoji duši.

Recenze: Touha po oknech do klidného světa

Recenze: Touha po oknech do klidného světa

Čtvrtek, 30 Říjen 2014 11:08 Michal Komárek

I ve svém novém románu Červený dům ukazuje Mark Haddon úžasnou schopnost rozumět dětskému přemýšlení, vnímání světa. A svět dětí a teenagerů tak nefunguje jako prvoplánová opozice ke světu dospělých, spíš jako smutně bezvýchodné očekávání a prožívání budoucí ztráty.

Paul Krugman - spojenec proti Amazonu

Paul Krugman - spojenec proti Amazonu

Čtvrtek, 23 Říjen 2014 14:23 Mirko Raduševič

Již jsme psali o tom, že řada předních světových spisovatelů (viz) se staví proti možnosti, aby společnost Amazon pohltila amerického nakladatele Hachette. Spisovatelé mají nyní důležitého spojence v ekonomovi a nositeli Nobelovy ceny Paulu Krugmanovi.

Související: Německy píšící spisovatelé se vzbouřili proti Amazonu

Knihkupectví pro 15 tisíc

Knihkupectví pro 15 tisíc

Pondělí, 20 Říjen 2014 11:42 Ivan Matějka

Patnáct tisíc lidí zamířilo v pátek a v sobotu do havlíčkobrodského kulturního domu Ostrov. Byly hodiny, kdy se v hlavním sále dalo svižně projít jen s obtížemi. Podzimní knižní veletrh si za čtyřiadvacet let své existence získal stálé místo v kulturním kalendáři Vysočiny, ale i republiky.

Zápisky z Frankfurtu 2O14: o Finsku a Češích

Zápisky z Frankfurtu 2O14: o Finsku a Češích

Úterý, 14 Říjen 2014 15:16 Jan Lukavec

Interaktivita. Asi hlavní pojem, kterým by se dala charakterizovat expozice letošního hlavního hosta na Frankfurtském knižním veletrhu, Finska. Země, jejíž školství nebo systém knihoven jsou dnes mnohými považovány za příklady hodné následování.

Související: Největší knižní veletrh po šestašedesátéSofi Oksanenová odrazuje Ukrajinu od finské cesty

strana 31 z 38

banner Pidivadlo

Partneři

FOK
Logo Pismo black WEB