Recenze

Svět podle učitele Altschula

Svět podle učitele Altschula

Středa, 08 Březen 2017 12:57 Jitka Mlčochová

 

Pavel Jansa, „v civilu“ lékař a univerzitní profesor, se coby autor beletrie zapsal do povědomí čtenářů příběhy s kriminálními zápletkami. Za všechny lze uvést opakovaně vydaný titul Nejlepším se neodpouští (1. vyd. Šulc a spol. 2000, 2. upravené vyd. Akcent 2012), koktejl brilantní detektivní šarády a osudu úspěšného člověka, na něhož pořádali neschopní hony bez ohledu na momentálně vládnoucí režimy.

Antikomunista, mukl a vypravěč Jiří Stránský

Antikomunista, mukl a vypravěč Jiří Stránský

Úterý, 07 Březen 2017 07:02 Petr Nagy

Novinářka Renata Kalenská je už autorkou nejednoho knižního rozhovoru (mj. s Otakarem Motejlem, Janem Saudkem či Vratislavem Brabencem), avšak práce na knize Doktor vězeňských věd pro ni byla nepochybně zkušeností výjimečnou. Sešla se nad ní totiž se spisovatelem, scenáristou a publicistou Jiřím Stránským, s nímž „je krásné se přátelit“ a kterého obdivuje pro „jeho lehkost, se kterou prožil svůj těžký život“. Neskrývané sympatie panující mezi oběma protagonisty knižního rozhovoru, vydaného nakladatelstvím Motto, byly zjevné při únorovém křtu dotyčného titulu v Mlýnské kavárně a vyčíst je lze i bezmála z každé z jeho půl druhé stovky stran.

Tajně kočičí spisovatel Martin Petiška

Tajně kočičí spisovatel Martin Petiška

Pátek, 03 Březen 2017 09:29 Ivo Fencl

Všestranný Martin Petiška (*1951), jehož doslovu ke své knize Styky s Jorikou (2. vydání 2016) si vážím a mezi skoro stem jímž zplozených titulů narazíme i na Osudy dobrého Švejka po druhé světové válce (1992) anebo svazky příběhů Sherlocka Holmese (1997 a 2004), vychrlil v dosavadních letech nového milénia pod pseudonymem Eduard Martin dvaadvacet víc i méně provázaných knížek.

Nabokov poprvé na audiu

Nabokov poprvé na audiu

Pondělí, 27 Únor 2017 07:53 Ivan Matějka

 

„Lolita, světlo mého života, žár mých slabin. Můj hřích, má duše...“ Už v krátké vstupní kapitole, kterou začíná zvuková nahrávka románu Vladimira Nabokova Lolita, rozehrává Miloslav Mejzlík polohy, s nimiž se posluchač setká v následujících hodinách poslechu. Nenaplněná – protože nenaplnitelná – touha, občasné záblesky radosti, byť pokřivené, melancholický smutek, vědoucí cynismus... Volba Miloslava Mejzlíka pro mnohovrstevný text Vladimíra Nabokova (do češtiny výborně převedený Pavlem Dominikem) byla víc než šťastná. Skoro bych řekl, že si po poslechu neumím lepšího interpreta. Humbert Humbert je v Mejzlíkově podání přesně takový, jaký má být – zároveň odpuzující i přitažlivý, či alespoň hodný našeho soucitu.

Suchý a Hvížďala potřetí

Suchý a Hvížďala potřetí

Pondělí, 06 Únor 2017 08:00 Ivo Fencl


Spisovatel Malcolm Lowry (citovaný v jedné Hvížďalově otázce Jiřímu Suchému v knize Legenda Suchý)

Recenze: Doteky Francie

Recenze: Doteky Francie

Čtvrtek, 02 Únor 2017 12:01 Alena Součková


Čtveřice autorů, dvě ženy a dva muži různých povolání (Olga Nytrová, Jitka Bonaventurová, Břetislav Ditrych a Bohumil Ždichynec), vytvořila společné dílko – na základě osobních pocitů, dojmů, pohledů a poznámek a především společné lásky k Francii. Doteky Francie jsou příjemným pozastavením, zasněním i zamyšlením lidí, kteří nechtěli být jen běžnými průvodci. Připomínají místa a jména slavná a známá, ale i místa a jména neprávem opomíjená, dívají se na současnou zemi, ale občas se vracejí i do minulosti.

Portrét umělce z kraje pěstitelů erteplí

Portrét umělce z kraje pěstitelů erteplí

Středa, 01 Únor 2017 08:48 Petr Nagy

Bylo patrně jen otázkou času, kdy se spisovatel, výtvarník, performer a mystifikátor Patrik Linhart (*1975) odhodlá sepsat cosi na způsob svých memoárů. Není pochyb o tom, že již od pohledu nonkonformní umělec, zahalující své četné aktivity pod rozmanitá heteronyma (Pavel Jazyk, Patrik Vetrugin, Lux von Dux aj.), nasbíral během svého bouřlivého života materiálu víc než dost – ostatně autobiografickými motivy hojně prokládal i své dosavadní prózy (za všechny jmenujme alespoň nejnovější povídkové soubory Šílený Trist a Vienna Calling z roku 2014).

Lhoták, motory i kapoty

Lhoták, motory i kapoty

Úterý, 31 Leden 2017 10:58 Ivo Fencl


Přitažlivě vázaná kniha Za ohradou snů představuje poutavé i spoustou způsobů doplněné vzpomínky Kamila Lhotáka (1912–1990). Vyšla vloni. Celých šestadvacet let po malířově smrti.

USA očima české literatury

USA očima české literatury

Pondělí, 30 Leden 2017 07:42 Ivo Fencl

 

Autor knihy Mašínovský mýtus (2012) Josef Švéda (*1982) mimo jiné vyučoval na University of Glasgow a působil na University of Alberta. Loni mu příbramské nakladatelství Pistorius & Olšanská vydalo obsáhlý vázaný svazek. Jmenuje se Země zaslíbená, země zlořečená a mapuje recepci Spojených států naší literaturou.

strana 4 z 27