Recenze

Petra Hůlová: Příliš dlouhá Macocha

Petra Hůlová: Příliš dlouhá Macocha

Pondělí, 14 Duben 2014 09:27 Michal Komárek

Poslední kniha Petry Hůlové Macocha vyvolala mezi recenzenty rozporuplné reakce – někteří ji zařazují po bok autorčiny velice úspěšné prvotiny, jiní ji označují za „dno literární žumpy“. Sama autorka říká, že je to zatím její nejautobiografičtější kniha, ale víc se o ní bavit nechce.

Recenze: Zaniklý svět podle Zweiga

Recenze: Zaniklý svět podle Zweiga

Pátek, 11 Duben 2014 07:28 Michal Komárek

Hned z několika důvodů stojí zato si připomenout memoáry Stefana Zweiga Svět včerejška. Nedávno se v knihkupectvích objevilo třetí české vydání knihy. Také to není tak dlouho, co vyšel i brilantní rozhovor Tonyho Judta s Timothym Snyderem Intelektuál ve dvacátém století, v němž se autoři o knize v důležité pasáži zmiňují. A konečně: je to zoufalá a vysoce kultivovaná zpověď intelektuála, který nemá nejmenší šanci čelit násilí a chaosu. Čili je to věc velmi moderní.

Recenze: Hrozivý stav Anglie

Recenze: Hrozivý stav Anglie

Pondělí, 31 Březen 2014 07:15 Michal Komárek

Třináctý román jednoho z nejuznávanějších britských autorů Martina Amise vyvolal u mnoha amerických a britských kritiků rozpaky a nevoli. Jedním z důvodů je patrně i to, že kniha Lionel Aspo s podtitulem Stav Anglie je k Anglii opravdu nemilosrdná. Nyní vychází i v českém překladu.

"Klaphubova" jedenáctka aneb externí průvodce hampejzem světa

Sobota, 29 Březen 2014 09:49 Jan Plachetka

Josef Moník není žádný začátečník. Což vzhledem k jeho píli, praxi a bezmála seniorskému věku nepřekvapuje. On však, řekl bych, nepůsobil začátečnicky nikdy a v ničem.

Recenze: Když klíčovou živností je umírání

Recenze: Když klíčovou živností je umírání

Středa, 19 Březen 2014 08:26 Michal Komárek

V knihkupectvích se právě objevily dosud nepublikované povídky Kurta Vonneguta pod názvem Když smrtelníci spí. Vonnegut (1922-2007) je jedním z nejzajímavějších amerických autorů druhé poloviny dvacátého století a těchto šestnáct posmrtně vydaných drobných textů mu ostudu nedělá.

 Recenze: ...až se ucho (a hlava) utrhne

Recenze: ...až se ucho (a hlava) utrhne

Úterý, 18 Březen 2014 13:41 Jan Plachetka

„Je to o tom, jak prostá dívka ke štěstí přišla a jak náruživý, příliš romantický chlapík chodil tak dlouho se džbánem, až se ucho utrhlo," říká Robert Sobota o svém knižním debutu.

Atapana na cestě (recenze)

Atapana na cestě (recenze)

Středa, 12 Březen 2014 13:56 Jan Lukavec

Nová kniha Mnislava Zeleného má široké žánrové i myšlenkové rozpětí: sahá od obecných úvah o rozdílech mezi civilizacemi až po detailní líčení tělesných podrobností a smyslových efektů, které jeho putování provázely, nebo ho v podstatné míře tvořily. Celkově kniha přibližuje hlavního hrdinu z nové, osobnější perspektivy a vykresluje ho doslova jako muže z masa a kostí.

Vrchovatá pinta poezie

Vrchovatá pinta poezie

Pátek, 07 Březen 2014 14:31 Milan Blahynka

Knihu HALF PINT / PŮLPINTA (Práh Praha 2013, 220 stran), tištěnou v anglickém originále a paralelně v českém překladu Zuzany Mayerové, představuje Tomáš Sedláček na záložce jako dílo, jehož autor Michael March „tančí mezi filozofií a mává básnictvím, které podává v šetrných a úsporných dávkách: tak jako tom máme rádi: stručně".

Recenze: Rozporuplná Zelda

Recenze: Rozporuplná Zelda

Úterý, 04 Březen 2014 10:07 Michal Komárek

Hlavní postavou románu Therese Anne Fowlerové Z jako Zelda je spisovatelka, malířka, baletka a hvězda společenského života meziválečné Ameriky i Evropy Zelda Fitzgeraldová. Důležitou roli tu pochopitelně hraje i její manžel, autor Velkého Gatsbyho Francis Scott Fitzgerald. Je to kniha o „prvním manželském páru celebrit moderní doby", píše recenzentka New York Times a vystihuje tak její svůdnost i rozporuplnost.

strana 27 z 29

banner Pidivadlo

Partneři

FOK
Logo Pismo black WEB