Recenze

Recenze: Je mě čím dál míň. Jak tohle skončí?

Recenze: Je mě čím dál míň. Jak tohle skončí?

Neděle, 04 Květen 2014 11:18 Michal Komárek

Inteligentní, vtipný, nebanální..., prostě velmi vydařený debut norské spisovatelky Kjersti Annesdatter Skomsvoldové právě vyšel v nakladatelství Argo. Kniha Čím jdu rychleji, tím jsem menší (2009) získala v Norsku několik literárních cen a byla přeložena do více než dvaceti jazyků.

Recenze: Chourmo – výborný francouzský thriller

Recenze: Chourmo – výborný francouzský thriller

Sobota, 26 Duben 2014 06:38 Michal Komárek

Druhý díl slavné „černé" Marseilleské trilogie Jeana-Clauda Izza je především knihou o Marseille a o vnitřním světě hlavní postavy - bývalého policisty Fabia Montaleho. A stojí to za to. Montale si nijak nezadá ve srovnání s takovými „kolegy", jakými jsou třeba Harry Hole, John Rebus nebo jejich společný klasický pravzor Philip Marlowe.

Recenze: Mohutný John Irving

Recenze: Mohutný John Irving

Čtvrtek, 17 Duben 2014 09:04 Michal Komárek

Kniha jednoho z nejznámějších současných spisovatelů Johna Irvinga V jedné osobě je mohutný klasický román těch nejvyšších kvalit. U kritiků vzbuzuje kromě chvály i rozporuplné dojmy a lze očekávat, že tomu tak je i u čtenářů. Já bych ho nicméně doporučil každému.

Petra Hůlová: Příliš dlouhá Macocha

Petra Hůlová: Příliš dlouhá Macocha

Pondělí, 14 Duben 2014 09:27 Michal Komárek

Poslední kniha Petry Hůlové Macocha vyvolala mezi recenzenty rozporuplné reakce – někteří ji zařazují po bok autorčiny velice úspěšné prvotiny, jiní ji označují za „dno literární žumpy“. Sama autorka říká, že je to zatím její nejautobiografičtější kniha, ale víc se o ní bavit nechce.

Recenze: Zaniklý svět podle Zweiga

Recenze: Zaniklý svět podle Zweiga

Pátek, 11 Duben 2014 07:28 Michal Komárek

Hned z několika důvodů stojí zato si připomenout memoáry Stefana Zweiga Svět včerejška. Nedávno se v knihkupectvích objevilo třetí české vydání knihy. Také to není tak dlouho, co vyšel i brilantní rozhovor Tonyho Judta s Timothym Snyderem Intelektuál ve dvacátém století, v němž se autoři o knize v důležité pasáži zmiňují. A konečně: je to zoufalá a vysoce kultivovaná zpověď intelektuála, který nemá nejmenší šanci čelit násilí a chaosu. Čili je to věc velmi moderní.

Recenze: Hrozivý stav Anglie

Recenze: Hrozivý stav Anglie

Pondělí, 31 Březen 2014 07:15 Michal Komárek

Třináctý román jednoho z nejuznávanějších britských autorů Martina Amise vyvolal u mnoha amerických a britských kritiků rozpaky a nevoli. Jedním z důvodů je patrně i to, že kniha Lionel Aspo s podtitulem Stav Anglie je k Anglii opravdu nemilosrdná. Nyní vychází i v českém překladu.

"Klaphubova" jedenáctka aneb externí průvodce hampejzem světa

Sobota, 29 Březen 2014 09:49 Jan Plachetka

Josef Moník není žádný začátečník. Což vzhledem k jeho píli, praxi a bezmála seniorskému věku nepřekvapuje. On však, řekl bych, nepůsobil začátečnicky nikdy a v ničem.

Recenze: Když klíčovou živností je umírání

Recenze: Když klíčovou živností je umírání

Středa, 19 Březen 2014 08:26 Michal Komárek

V knihkupectvích se právě objevily dosud nepublikované povídky Kurta Vonneguta pod názvem Když smrtelníci spí. Vonnegut (1922-2007) je jedním z nejzajímavějších amerických autorů druhé poloviny dvacátého století a těchto šestnáct posmrtně vydaných drobných textů mu ostudu nedělá.

 Recenze: ...až se ucho (a hlava) utrhne

Recenze: ...až se ucho (a hlava) utrhne

Úterý, 18 Březen 2014 13:41 Jan Plachetka

„Je to o tom, jak prostá dívka ke štěstí přišla a jak náruživý, příliš romantický chlapík chodil tak dlouho se džbánem, až se ucho utrhlo," říká Robert Sobota o svém knižním debutu.

strana 26 z 28


Akademie Literárních novin vás zve na kurz

Soudobé československé a české dějiny – významná výročí 2018

Lektory kurzu jsou vědečtí pracovníci Ústavu soudobých dějin Akademie věd České republiky

Oldřich Tůma a Jiří Kocian.

Kurz se zabývá československými a českými soudobými dějinami v souvislosti s významnými výročími roku 2018: 1918 vznik samostatného státu ČR, 1938 Mnichovská dohoda, 1948 komunistický převrat a 1968 konec Pražského jara, a to v kontextu mezinárodních souvislostí včetně studené války.

Středa a čtvrtek 10. a 11. ledna 2018 * 10:00 hod. až 16:00 hod. * 20 účastníků * Korunní 810/104, budova D, Praha 10-Vinohrady * 2400 Kč včetně oběda a občerstvení

Kurz je akreditován MŠMT ČR

AKADEMIE.LITERARKY.CZ

banner Pidivadlo

Partneři

FOK
Logo Pismo black WEB