Recenze

Recenze: Když klíčovou živností je umírání

Recenze: Když klíčovou živností je umírání

Středa, 19 Březen 2014 08:26 Michal Komárek

V knihkupectvích se právě objevily dosud nepublikované povídky Kurta Vonneguta pod názvem Když smrtelníci spí. Vonnegut (1922-2007) je jedním z nejzajímavějších amerických autorů druhé poloviny dvacátého století a těchto šestnáct posmrtně vydaných drobných textů mu ostudu nedělá.

 Recenze: ...až se ucho (a hlava) utrhne

Recenze: ...až se ucho (a hlava) utrhne

Úterý, 18 Březen 2014 13:41 Jan Plachetka

„Je to o tom, jak prostá dívka ke štěstí přišla a jak náruživý, příliš romantický chlapík chodil tak dlouho se džbánem, až se ucho utrhlo," říká Robert Sobota o svém knižním debutu.

Atapana na cestě (recenze)

Atapana na cestě (recenze)

Středa, 12 Březen 2014 13:56 Jan Lukavec

Nová kniha Mnislava Zeleného má široké žánrové i myšlenkové rozpětí: sahá od obecných úvah o rozdílech mezi civilizacemi až po detailní líčení tělesných podrobností a smyslových efektů, které jeho putování provázely, nebo ho v podstatné míře tvořily. Celkově kniha přibližuje hlavního hrdinu z nové, osobnější perspektivy a vykresluje ho doslova jako muže z masa a kostí.

Vrchovatá pinta poezie

Vrchovatá pinta poezie

Pátek, 07 Březen 2014 14:31 Milan Blahynka

Knihu HALF PINT / PŮLPINTA (Práh Praha 2013, 220 stran), tištěnou v anglickém originále a paralelně v českém překladu Zuzany Mayerové, představuje Tomáš Sedláček na záložce jako dílo, jehož autor Michael March „tančí mezi filozofií a mává básnictvím, které podává v šetrných a úsporných dávkách: tak jako tom máme rádi: stručně".

Recenze: Rozporuplná Zelda

Recenze: Rozporuplná Zelda

Úterý, 04 Březen 2014 10:07 Michal Komárek

Hlavní postavou románu Therese Anne Fowlerové Z jako Zelda je spisovatelka, malířka, baletka a hvězda společenského života meziválečné Ameriky i Evropy Zelda Fitzgeraldová. Důležitou roli tu pochopitelně hraje i její manžel, autor Velkého Gatsbyho Francis Scott Fitzgerald. Je to kniha o „prvním manželském páru celebrit moderní doby", píše recenzentka New York Times a vystihuje tak její svůdnost i rozporuplnost.

Recenze: Svěrák lidovým vypravěčem - tentokrát v próze

Recenze: Svěrák lidovým vypravěčem - tentokrát v próze

Čtvrtek, 27 Únor 2014 13:37 Tereza Dostálová

Po létech pedagogické práce, tvorby dramatických textů a filmových scénářů se Zdeněk Svěrák rozhodl jít Po strništi bos. S nutkáním psát literaturu krásnou, vydává nejprve dvě knihy ,,obalených pecek", nyní již celistvé fragmenty z jedné životní etapy malého chlapce, který je třeba tak trochu malý Zdeněk, a třeba taky ne.

Recenze: Mlsoun: Jemná práce makabrózního Iana

Recenze: Mlsoun: Jemná práce makabrózního Iana

Úterý, 04 Únor 2014 08:27 Michal Komárek

Poslední román Iana McEwana Mlsoun vzbudil velkou odezvu u kritiků i čtenářů, ostatně jako i předcházející díla autora, který bezesporu patří k nejvýraznějším současným spisovatelům. V reakcích na Mlsouna ale zaznívá jeden ne zcela obvyklý tón: Překvapení. Já musím skromně poznamenat, že mě Mlsoun nepřekvapil. Především proto, že je podobně brilantní jako ostatní McEwanovy knihy.

Recenze: Bezvýchodný Londýn

Recenze: Bezvýchodný Londýn

Sobota, 25 Leden 2014 19:58 Michal Komárek

Nový román Zadie Smithové Severozápad získává podobně jako její předchozí díla uznání kritiky, nominace na literární ceny i pozitivní ohlas u čtenářů. Je navíc dalším, zřejmě už definitivním potvrzením toho, že Smithová není uměle vypěstovanou marketingovou hvězdou, ale jednou z nejzajímavějších anglicky píšících spisovatelek mladší generace.

Fenomenologie citu

Fenomenologie citu

Středa, 22 Leden 2014 08:45 Michal Komárek

Mimořádně kvalitní románový debut Kevina Mahera Pole vydalo na konci loňského roku nakladatelství Odeon. Je to kniha o Irsku osmdesátých let minulého století, všemocnosti katolických kněží v bigotní zemi, nacionalismu, Londýně, dospívání.... Ale především je to kniha o lásce, zlu, dobru, přátelství... Zní to jako superklišé, nicméně Maherovi se podařilo ta velká témata mistrovsky zvládnout.

strana 25 z 27

banner Pidivadlo

Partneři

FOK
Logo Pismo black WEB