Recenze

Kniha o Radhošti podpoří znovuvzkříšení Libušína

Kniha o Radhošti podpoří znovuvzkříšení Libušína

Pondělí, 05 Květen 2014 07:49 red

Kniha Radhošť, historie a současnost se stala poslední publikací, v níž je podrobně zachycena historie dřevěných staveb Maměnky a Libušína architekta Dušana Jurkoviče na Pustevnách, a to od jejich vzniku v roce 1898 až po rok 2013.

Recenze: Je mě čím dál míň. Jak tohle skončí?

Recenze: Je mě čím dál míň. Jak tohle skončí?

Neděle, 04 Květen 2014 11:18 Michal Komárek

Inteligentní, vtipný, nebanální..., prostě velmi vydařený debut norské spisovatelky Kjersti Annesdatter Skomsvoldové právě vyšel v nakladatelství Argo. Kniha Čím jdu rychleji, tím jsem menší (2009) získala v Norsku několik literárních cen a byla přeložena do více než dvaceti jazyků.

Recenze: Chourmo – výborný francouzský thriller

Recenze: Chourmo – výborný francouzský thriller

Sobota, 26 Duben 2014 06:38 Michal Komárek

Druhý díl slavné „černé" Marseilleské trilogie Jeana-Clauda Izza je především knihou o Marseille a o vnitřním světě hlavní postavy - bývalého policisty Fabia Montaleho. A stojí to za to. Montale si nijak nezadá ve srovnání s takovými „kolegy", jakými jsou třeba Harry Hole, John Rebus nebo jejich společný klasický pravzor Philip Marlowe.

Recenze: Mohutný John Irving

Recenze: Mohutný John Irving

Čtvrtek, 17 Duben 2014 09:04 Michal Komárek

Kniha jednoho z nejznámějších současných spisovatelů Johna Irvinga V jedné osobě je mohutný klasický román těch nejvyšších kvalit. U kritiků vzbuzuje kromě chvály i rozporuplné dojmy a lze očekávat, že tomu tak je i u čtenářů. Já bych ho nicméně doporučil každému.

Petra Hůlová: Příliš dlouhá Macocha

Petra Hůlová: Příliš dlouhá Macocha

Pondělí, 14 Duben 2014 09:27 Michal Komárek

Poslední kniha Petry Hůlové Macocha vyvolala mezi recenzenty rozporuplné reakce – někteří ji zařazují po bok autorčiny velice úspěšné prvotiny, jiní ji označují za „dno literární žumpy“. Sama autorka říká, že je to zatím její nejautobiografičtější kniha, ale víc se o ní bavit nechce.

Recenze: Zaniklý svět podle Zweiga

Recenze: Zaniklý svět podle Zweiga

Pátek, 11 Duben 2014 07:28 Michal Komárek

Hned z několika důvodů stojí zato si připomenout memoáry Stefana Zweiga Svět včerejška. Nedávno se v knihkupectvích objevilo třetí české vydání knihy. Také to není tak dlouho, co vyšel i brilantní rozhovor Tonyho Judta s Timothym Snyderem Intelektuál ve dvacátém století, v němž se autoři o knize v důležité pasáži zmiňují. A konečně: je to zoufalá a vysoce kultivovaná zpověď intelektuála, který nemá nejmenší šanci čelit násilí a chaosu. Čili je to věc velmi moderní.

Recenze: Hrozivý stav Anglie

Recenze: Hrozivý stav Anglie

Pondělí, 31 Březen 2014 07:15 Michal Komárek

Třináctý román jednoho z nejuznávanějších britských autorů Martina Amise vyvolal u mnoha amerických a britských kritiků rozpaky a nevoli. Jedním z důvodů je patrně i to, že kniha Lionel Aspo s podtitulem Stav Anglie je k Anglii opravdu nemilosrdná. Nyní vychází i v českém překladu.

"Klaphubova" jedenáctka aneb externí průvodce hampejzem světa

Sobota, 29 Březen 2014 09:49 Jan Plachetka

Josef Moník není žádný začátečník. Což vzhledem k jeho píli, praxi a bezmála seniorskému věku nepřekvapuje. On však, řekl bych, nepůsobil začátečnicky nikdy a v ničem.

Recenze: Když klíčovou živností je umírání

Recenze: Když klíčovou živností je umírání

Středa, 19 Březen 2014 08:26 Michal Komárek

V knihkupectvích se právě objevily dosud nepublikované povídky Kurta Vonneguta pod názvem Když smrtelníci spí. Vonnegut (1922-2007) je jedním z nejzajímavějších amerických autorů druhé poloviny dvacátého století a těchto šestnáct posmrtně vydaných drobných textů mu ostudu nedělá.

strana 25 z 28


Akademie Literárních novin

vás zve na kurz

Problémy současné češtiny

Kurz je určen všem těm, kteří denně pracují s naším rodným jazykem, nebo těm, kteří o něm rádi přemýšlejí a uvědomují si, jak se mění. Budeme mluvit o tom, jak se dnes mluví a píše, a zaměříme se i na to, proč se nám v jazyce něco nelíbí. Na příkladech konkrétních jazykových provinění proti správné češtině si ukážeme dnešní nejčastější chyby ve vyjadřování psaném i mluveném v úřednických, reklamních i mediálních textech.

3. prosince od 10:00 do 16:00 hod.

AKADEMIE.LITERARKY.CZ

Telefon: 234 221 131

banner Pidivadlo

Partneři

FOK
Logo Pismo black WEB