Recenze

Kniha (na každý pád)

Kniha (na každý pád)

Čtvrtek, 10 Červenec 2014 13:51 Ivan Matějka

Ve dvou velmi pěkně vypravených svazcích, které se na pultech knihkupectví objevily prakticky zároveň, je připomenuto autorské umění významného klasického filologa Rudolfa Mertlíka.

Recenze: Od důvěrného do prostoročasu dějin. S Evou Frantinovou

Recenze: Od důvěrného do prostoročasu dějin. S Evou Frantinovou

Sobota, 21 Červen 2014 07:33 Miroslav Vejlupek

(Eva Frantinová: Jablko)

Recenze: John Lanchester konečně česky

Recenze: John Lanchester konečně česky

Středa, 18 Červen 2014 08:02 Michal Komárek

Odeon přináší první český překlad Johna Lanchestera, autora, který je v Británii považován za jeden z největších talentů posledních let. Kniha Chceme to, co máte vy je pokusem o velký společenský román popisující život v Londýně v době nástupu finanční krize roku 2008.

Neznámý Tivadar Soros

Neznámý Tivadar Soros

Neděle, 15 Červen 2014 08:09 Jiří Š. Cieslar

V lednu letošního roku se na pultech knihkupectví bez větší pozornosti objevil překlad vzpomínek Tivadara Sorose (fotografie vpravo dole - otce světoznámého finančního spekulanta a filantropa George Sorose) na německou okupaci Maďarska Maškaráda kolem smrti. Tivadar Soros je v českém prostředí neznámou postavou. A donedávna i jeho dvě pozoruhodná knižní svědectví, která popisují Tivadarovy životní eskapády v zajateckém táboře na Sibiři za první světové války (vydání se připravuje) a právě nacistickou okupaci Maďarska za války druhé.

Recenze: Zabila jsem naše kočky, drahá

Recenze: Zabila jsem naše kočky, drahá

Pátek, 13 Červen 2014 10:38 Kateřina Nechvílová

Dorota Masłowska předvádí, že síla současné literatury rozhodně nemusí vycházet z velkých románových vyprávění, která svého čtenáře na dlouhé večery zatlačí do měkkého křesla a k slabé lampičce.

Recenze: Výborné zápisky českého lékaře. Fotogalerie

Recenze: Výborné zápisky českého lékaře. Fotogalerie

Středa, 11 Červen 2014 14:09 Michal Komárek

Jan Trachta má o čem psát, je sebevědomý vypravěč a je vtipný. Odlišuje se tak – pro českou literaturu bohužel - od řady svých kolegů spisovatelů mladší a střední generace. Za svoji knihu Tichý dech získal letos Magnesii Literu za objev roku. Ale hlavně, bez ohledu na ceny – je to dobrá kniha. Rozhovor s autorem přineseme v Literárních novinách, které vycházejí zítra, ve čtvrtek 12. června. Uvádíme fotogalerii dokumetárních fotografií pořízených Janem Trachtou v Africe.

Kniha (na každý pád)

Kniha (na každý pád)

Pondělí, 09 Červen 2014 09:39 Ivan Matějka

Co zajímavého se kolem knih, nakladatelů, distributorů, autorů (i dalších tvůrců) odehrálo v poslední době? A co se odehraje v nejbližších dnech? Sledujte průběžné zápisky literárního redaktora Literárek.

Recenze: Cunningham pro pokročilé

Recenze: Cunningham pro pokročilé

Neděle, 08 Červen 2014 09:42 Michal Komárek

Odeon vydal téměř dvacet let starý román Michaela Cunninghama Tělo a krev (Flesh and Blood, 1995). A upřímně: Na první pohled není zřejmé, proč se k té knize vracet. Není to pravděpodobně nejlepší a určitě to není čtenáři a kritikou nejlépe přijaté autorovo dílo. Jisté ale je i to, že v něm jsou skvělá místa.

Recenze: Sylwia Chutnik – Kapesní atlas žen

Recenze: Sylwia Chutnik – Kapesní atlas žen

Čtvrtek, 29 Květen 2014 23:39 Kateřina Nechvílová

Potlačená individualita trápí i Čechy, Poláci o ní ale umí lépe psát. Současná polská normalita v satiricko-snovém pohledu společensky angažované ženy.

strana 24 z 28


Akademie Literárních novin

vás zve na kurz

Problémy současné češtiny

Kurz je určen všem těm, kteří denně pracují s naším rodným jazykem, nebo těm, kteří o něm rádi přemýšlejí a uvědomují si, jak se mění. Budeme mluvit o tom, jak se dnes mluví a píše, a zaměříme se i na to, proč se nám v jazyce něco nelíbí. Na příkladech konkrétních jazykových provinění proti správné češtině si ukážeme dnešní nejčastější chyby ve vyjadřování psaném i mluveném v úřednických, reklamních i mediálních textech.

3. prosince od 10:00 do 16:00 hod.

AKADEMIE.LITERARKY.CZ

Telefon: 234 221 131

banner Pidivadlo

Partneři

FOK
Logo Pismo black WEB