Recenze

M. Šichtařová & V. Pikora: Lumpové a beránci

M. Šichtařová & V. Pikora: Lumpové a beránci

Čtvrtek, 13 Listopad 2014 04:34 NF Distribuce

Text knihy "Lumpové a beránci" vznikal zhruba před rokem. Měl varovat před křehkostí evropského finančního a politického systému. Měl ukázat, co by se hypoteticky mohlo stát, kdyby nastaly určité okolnosti.

Páral se vrací do Ústí

Páral se vrací do Ústí

Středa, 12 Listopad 2014 13:04 im

Listopadové vydání Literárních novin přináší zvláštní přílohu věnovanou kultuře Ústeckého kraje. Redakce ji dokonce přijede představit do Ústí. A přiveze sebou i hosta, spisovatele Vladimíra Párala, zakladatele a nejvýznamnějšího představitele „severočeské literární školy“.

Trilogie našeho století je Follettem dokončená

Trilogie našeho století je Follettem dokončená

Pondělí, 10 Listopad 2014 16:54 Mirko Raduševič

 

Teď letí sjednocení Německa, oslavy Sametové revoluce, různých převratů ve střední a východní Evropě. Není divu, že se přihlásí Gorbačov („Poslouchejte Putina,… zrušte sankce…“) a není divu, že se ozvou i spisovatelé.

Co by dospělým nemělo uniknout z dětské četby

Co by dospělým nemělo uniknout z dětské četby

Pondělí, 10 Listopad 2014 09:33 Nové knihy

 

Chvályhodné věci dost často mizí v propadlišti nezájmu či nedostatku financí. Katalog Nejlepší knihy dětem se naštěstí pokračování dočkal. A opět je dobrým průvodcem po tom nejkvalitnějším, co český knižné trh v oblasti dětské literatury nabízí. Ročenka vychází v tištěné podobě, ale má nově i své webové stránky.

Vzpomínka: Historie indiánských bojů od náčelníka kmene Kikapú

Vzpomínka: Historie indiánských bojů od náčelníka kmene Kikapú

Neděle, 09 Listopad 2014 13:20 Jaroslav Štěpaník

Indiánky a kovbojky, oficiálně tehdy považované za škodlivý škvár, byly výživnou stravou mého čtenářského dětství. Indiáni byli v nich statečnými ušlechtilými bojovníky, jak je, v krystalické podobě Vinettoua zobrazil Karel May. Nebo zběsilými divochy, nelítostně skalpujícími muže, ženy, děti. Už nevím, do které kategorie náležel obávaný náčelník Kosa prérií z Dobrodružného světa ilustrovaného Zdeňkem Burianem. Lidská paměť podstatné zapomíná.

Dnes vychází: Hrdinové ve stopách Zbabělců

Dnes vychází: Hrdinové ve stopách Zbabělců

Úterý, 04 Listopad 2014 08:39 Denisa Novotná

 

Dva historici společně napsali román. Někdejší studenti pražské Filozofické fakulty přetavili své vzpomínky v humoristický příběh na pozadí událostí posledních měsíců před Listopadem 1989.

Stephen King otevřeně o sobě, knězi a zkurvysynech

Stephen King otevřeně o sobě, knězi a zkurvysynech

Čtvrtek, 30 Říjen 2014 15:10 Mirko Raduševič

 

U příležitosti vydání své nové knihy „Revival“, letos již druhá kniha, populární světový autor Stephen King okryl svoji duši.

Recenze: Touha po oknech do klidného světa

Recenze: Touha po oknech do klidného světa

Čtvrtek, 30 Říjen 2014 11:08 Michal Komárek

I ve svém novém románu Červený dům ukazuje Mark Haddon úžasnou schopnost rozumět dětskému přemýšlení, vnímání světa. A svět dětí a teenagerů tak nefunguje jako prvoplánová opozice ke světu dospělých, spíš jako smutně bezvýchodné očekávání a prožívání budoucí ztráty.

Paul Krugman - spojenec proti Amazonu

Paul Krugman - spojenec proti Amazonu

Čtvrtek, 23 Říjen 2014 14:23 Mirko Raduševič

Již jsme psali o tom, že řada předních světových spisovatelů (viz) se staví proti možnosti, aby společnost Amazon pohltila amerického nakladatele Hachette. Spisovatelé mají nyní důležitého spojence v ekonomovi a nositeli Nobelovy ceny Paulu Krugmanovi.

Související: Německy píšící spisovatelé se vzbouřili proti Amazonu

strana 24 z 31

banner Pidivadlo

Partneři

FOK
Logo Pismo black WEB