Recenze

Coloradská zvláštnost z pera Stephena Kinga

Coloradská zvláštnost z pera Stephena Kinga

Pondělí, 28 Srpen 2017 08:16 Ivo Fencl


„Zkuste psát rozhlasové seriály podle skutečných kriminálních případů,“ nabídl mi Český rozhlas, zrovna když jsem si koupil (ať už věříme na náhody nebo ne) „kingovku“, která taktéž vyrašila z reálného případu, jmenuje se Colorodo Kid a vyhlíží skoro jako žlutavý paperback. I poněkud brakově. Ale přelouskejte tu knížku bez obav. Pokud vám tedy nevadí situace, ve kterých pointa není totožná s odhalením.

Přemysl Rut promýšlí, jak si autor zazpívá své dílo sám

Přemysl Rut promýšlí, jak si autor zazpívá své dílo sám

Úterý, 22 Srpen 2017 05:55 Ivo Fencl


A jako ani Nezval zrovna nebyl nejlepším interpretem svých vlastních veršů a jako ani mnozí další básníci jimi nejsou a nebyli, i tvůrci mnoha písní mohou „zaostávat“.

Recenze: Život se stromy

Recenze: Život se stromy

Pondělí, 21 Srpen 2017 10:04 Martin Patřičný

 

Nakladatelství Dokořán vydalo knihu kolektivu autorů (Hrušková, Větvička,Pokorný, Úradníček a další), kteří se spojili, aby lidem napsali něco o stromech.

Dita Táborská: Malinka by mohla být svůdná i pro muže

Dita Táborská: Malinka by mohla být svůdná i pro muže

Pátek, 18 Srpen 2017 06:50 red/Host Brno

 

Dita Táborská (nar. 1981) vystudovala Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy. Pracovala externě pro Českou televizi a Český rozhlas, působila na politickém a tiskovém oddělení izraelského velvyslanectví a v roce 2009 vstoupila do služeb českého ministerstva zahraničních věcí. V současnosti se věnuje ponejvíce své rodině. V těchto dnech vchází v nakladatelství Host její první román nazvaný Malinka.

Jak malíř Karel Franta neuhnal ve Švýcarech spisovatele Františka Nepila

Jak malíř Karel Franta neuhnal ve Švýcarech spisovatele Františka Nepila

Pondělí, 14 Srpen 2017 09:08 Ivo Fencl

Nedávno zesnulý výtvarník Karel Franta (čtěte ZDE) ukryl ve značné skromnosti vlastní strohé paměti do vzpomínek na přítele Františka Nepila!

Sci-fi prvky v Dobrodružství s Bobří stopou

Sci-fi prvky v Dobrodružství s Bobří stopou

Úterý, 08 Srpen 2017 07:03 Ivo Fencl

Zkusme v případě následující knihy pro mládež použít oči fanouška science fiction. Někdy je podobný odstup přínosný, protože jinak hrozí utonutí v moři vágního dobrodružna...

Uspávače hadů usvědčí jedině nebetyčná důslednost

Uspávače hadů usvědčí jedině nebetyčná důslednost

Pondělí, 07 Srpen 2017 06:03 Jiří Fencl

 

V průběhu posledních měsíců jsme mohli zaregistrovat další z dnes už úctyhodné řady publikací Petra Žantovského, dlouhodobého komentátora, analytika, glosátora a VŠ pedagoga. Ten člověk se snad s klávesnicí v rukou narodil.

Umělec (ne)vzdorující ideologickému nátlaku

Umělec (ne)vzdorující ideologickému nátlaku

Čtvrtek, 03 Srpen 2017 08:02 Šárka Kadavá

Anglický prozaik Julian Barnes (*1946) vydal svůj zatím poslední román Hukot časuv roce 2016. Ten se nyní dočkal i českého překladu Petra Fantyse v rámci edice překladové literatury Světová knihovna, vydávané nakladatelstvím Odeon, kde již vyšly i starší díla tohoto vynikajícího britského spisovatele.

I nejslabší Dahlova kniha je stále ještě poutavá

I nejslabší Dahlova kniha je stále ještě poutavá

Pátek, 28 Červenec 2017 08:13 Ivo Fencl

Má-li autor jméno, jak se říkává, tak mu vydají vše. Někdy je to chyba, třeba v případě Hellerovy knihy Hlava nehlava. U Roalda Dahla, krále literatury pro děti, si ovšem ani neumíme představit, že by dokázal „pustit“ na trh cokoli slabého a ani Velké myší spiknutí také nijak „slabé“ není. Jen dost krátké. Ale baví a občas snad může nějaké to mrně i malilinko šokovat. Jak už to Dahl měl rád.

strana 3 z 28


Akademie Literárních novin vás zve na kurz

Soudobé československé a české dějiny – významná výročí 2018

Lektory kurzu jsou vědečtí pracovníci Ústavu soudobých dějin Akademie věd České republiky

Oldřich Tůma a Jiří Kocian.

Kurz se zabývá československými a českými soudobými dějinami v souvislosti s významnými výročími roku 2018: 1918 vznik samostatného státu ČR, 1938 Mnichovská dohoda, 1948 komunistický převrat a 1968 konec Pražského jara, a to v kontextu mezinárodních souvislostí včetně studené války.

Středa a čtvrtek 10. a 11. ledna 2018 * 10:00 hod. až 16:00 hod. * 20 účastníků * Korunní 810/104, budova D, Praha 10-Vinohrady * 2400 Kč včetně oběda a občerstvení

Kurz je akreditován MŠMT ČR

AKADEMIE.LITERARKY.CZ

banner Pidivadlo

Partneři

FOK
Logo Pismo black WEB