Recenze

Gesamtkunstwerk aneb Perecův román o světě

Gesamtkunstwerk aneb Perecův román o světě

Pátek, 12 Leden 2018 09:27 Vít Ondrák

 

Francouzský spisovatel Georges Perec (1936–1982) předkládá ve svém monumentálním románu Život návod k použití (1978) čtenáři precizní poetický náhled do útrob jednoho z mnoha pařížských činžovních domů, přičemž svým zřením odkrývá nejen architekturu samotné budovy, nýbrž i konstituci vnitřních vztahů v uzavřené společnosti mezi zdmi tohoto malého světa ve světě velkém.

Thilo Sarrazin: Teror ctnosti

Thilo Sarrazin: Teror ctnosti

Úterý, 09 Leden 2018 06:22 Petr Žantovský


Thilo Sarrazin (dole vpravo na snímku, narozený roku 1945) je nepochybně jedním z nejvýraznějších německých politických myslitelů současné doby. Tento ekonom působil mj. na Spolkovém ministerstvu financí a v berlínském senátu či v představenstvu Německé spolkové banky.

Mistr zvuku v čele Revoluce! podle Binara

Mistr zvuku v čele Revoluce! podle Binara

Pátek, 05 Leden 2018 10:07 Lucie Palkosková

Společenské změny visí ve vzduchu a je jen otázkou času, kdy se objeví vůdce, který stane v čele revoluce a nespokojený Lid přivede do nových časů. Ale ještě než k tomu dojde, Dušánek Beránek, mistr zvuk z rozhlasu, stane před soudem obviněný z vlastizrady, neboť při náhodné kontrole objeví dvojice policejních strážníků v jeho botách revoluci. 

Roku 2017 vyšel další svazek Sebraných spisů Ladislava Klímy

Roku 2017 vyšel další svazek Sebraných spisů Ladislava Klímy

Středa, 03 Leden 2018 10:17 Ivo Fencl

 

Opravdu vyšel a radujme se tedy, skutečně je tomu tak, i vyberu úvodem pár Klímových více i méně provokativních myšlenek:

Kdo má vyřešenou minulost, může být přítomným beze zbytku

Kdo má vyřešenou minulost, může být přítomným beze zbytku

Sobota, 23 Prosinec 2017 06:17 Šárka Kadavá

 

Jaký pocit zažívali emigranti po návratu do vlasti, poté co ho za dob komunistického režimu byli nuceni z různých důvodů opustit? A jak velký podíl v našich současných životech tvoří události, které se odehrályjiž před mnoha lety? Téměř tři dekády dělí román Ladič (Knižní klub 2017) od témat minulého režimu, přesto se k nim vrací. Avšak zcela novým a neotřelým způsobem.

(Ne)uzavřená kapitola dějin Bosny a Hercegoviny

(Ne)uzavřená kapitola dějin Bosny a Hercegoviny

Pátek, 22 Prosinec 2017 10:39 Eliška Dubcová

Téměř synchronně s rozsudky, které na konci minulého měsíce Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii vynesl nad „srebrenickým řezníkem“ generálem Ratkem Mladićem a šesti bývalými bosenskochorvatskými předáky vydalo 9. listopadu nakladatelství Absynt literární reportáž o válce v Bosně a Hercegovině s jadrným názvem Jako bys jedla kámen. Překladu se na výbornou zhostila Lenka Kuhar Daňhelová.

Vypůjčený život

Vypůjčený život

Čtvrtek, 14 Prosinec 2017 09:59 Markéta Glanzová

Známá Praha, rušný New York, neznámé Japonsko. Na tuto cestu se vydává hrdinka románu Dům s vypůjčeným výhledem (Host 2017). Příletem do Japonska ale její cesta ani zdaleka nekončí, ba naopak, stojí před ní daleko složitější cesta – cesta k porozumění nové kultuře a hlavně cesta hledání domova i sebe sama.

Recenze: Příběh jedné epochy

Recenze: Příběh jedné epochy

Úterý, 12 Prosinec 2017 10:07 Petr Žantovský


Ĺuboš Jurík studoval na Filozofické fakultě Univerzity Komenského v Bratislavě a po ukončení studia působil jako redaktor týdeníku Nové slovo. V letech 1992 – 1997 byl mluvčím předsedy slovenského parlamentu Ivana Gašparoviče, zakladatelem časopisu Parlamentný kuriér a později šéfredaktorem měsíčníku Euroreport plus. Je dvojnásobným držitelem ceny Egona E. Kische za literaturu faktu a řady dalších ocenění.

Recenze: O hodnotách

Recenze: O hodnotách

Sobota, 09 Prosinec 2017 07:06 Petr Žantovský

Velmi potřebná reedice, tak by se dalo nejstručněji charakterizovat nové vydání zásadní publikace prof. Stanislavy Kučerové, letošní devadesátnice, emeritní děkanky Pedagogické fakulty MU Brno. Kniha nese jednouchý a všeříkající název Člověk – hodnoty – výchova. Přeloženo do delšího souvětí: Jaký význam má pro člověka vytváření hodnotových vzorců a jak se na něm může podílet výchova. Nebo také: Kam se dnes (podotýkám, kniha byla poprvé vydána už v r. 1996, ale její závěry neztratily nic na platnosti, spíše naopak) vytratily základní a až donedávna nezpochybňované etické a hodnotové etalony a kam se řítí svět, když se neřídí hodnotovými vzorci?

strana 1 z 29

banner Pidivadlo

Partneři

FOK
Logo Pismo black WEB