Přesně měsíc po zahájení ruské invaze na Ukrajinu uvedla stanice Český rozhlas Plus podcast, ve kterém známé spisovatelky a spisovatelé zkoumají svět otřesený válkou. V podcastu Střepy představují svůj pohled na aktuální situaci Milan Uhde, Petra Hůlová, Kateřina Tučková nebo Emil Hakl. První byl zveřejněn ve čtvrtek 24. března i ve vysílání Českého rozhlasu Plus.

„Agresi, boje, hrdinství Ukrajinců dnes vysvětlují a analyzují odborníci, politici, aktivisté a mluví o potřebné pomoci. Nevyslovená ale často zůstává úzkost, frustrace a rozrušení, které cítí česká společnost, spolu s obavami z budoucího vývoje. Tyto vrtkavé a rychle se proměňující pocity umí narovnat do smysluplných vět právě spisovatelky a spisovatelé,“ uvedl šéfredaktor Českého rozhlasu Plus Petr Šabata.

Svým spisovatelským pohledem se na svět změněný válkou podívá v deseti epizodách podcastu Milan Uhde, Petra Hůlová, Kateřina Tučková, Emil Hakl, Petra Dvořáková, Anna Beata Háblová, Jakuba Katalpa, Lenka Elbe, Ondřej Macl a ukrajinská spisovatelka Marie Iljašenko. Autoři budou mimo jiné odpovídat na otázky: Co se stalo? Jak se nás v Česku válka týká? Jak rozumět světu, v němž Putinův režim páchá válečné zločiny? Kdy bude po všem? Kde se bere a jak dlouho vydrží velká solidarita? Změní nás válka, která je tak blízko?

První díl podcastu, ve kterém spisovatel Milan Uhde četl svůj text Život na sopce a odpovídl na otázky Daniely Vrbové, bude zveřejněn ve čtvrtek 24. března. Všechny díly budou k dispozici na webu Českého rozhlasu Plus a jako podcast v aplikaci MujRozhlas a v dalších podcastových aplikacích. Ve vysílání se podcast Střepy objeví každé pondělí, středu a pátek v čase po půl desáté.


Share on Myspace