Po téměř dvou a půl letech vynucené pauzy se do Olomouce vrací Divadelní Flora (DF). Ročníkové motto „Krásný nový svět“ zastřeší na šest desítek akcí, které budou probíhat od 10.října až do 12. prosince. – do devíti týdnů rozprostřený harmonogram podzimní přehlídky, jejímž standardním termínem bývá polovina května, je reakcí pořadatelů na pandemii. Žánrově pestrý program startuje na jevišti Moravského divadla už tuto neděli – prvním hostem 24. ročníku bude Residenztheater Mnichov.

Bavorská státní činohra dorazí na Floru podruhé – před čtyřmi lety vyspílal festivalovému publiku Franz Pätzold ve Frljićově naléhavé politické inscenaci Balkan macht frei, tentokrát mnichovský ansámbl přiveze komedii. Pod razantní úpravou románu Tři mušketýři je podepsán italský režisér Antonio Latella, jenž byl donedávna ředitelem divadelní sekce Benátského bienále. „Latella si ve své vtipné mušketýrské koláži, která je vitální oslavou komického divadla a divadla obecně, klade výsostně aktuální otázku: Jak promlouvá – a promlouvá vůbec – k dnešní hluboce polarizované společnosti Dumasův slogan ‚Jeden za všechny a všichni za jednoho’…?“ přibližuje dramaturgyně německého programu DF Dominika Široká intence úvodní festivalové inscenace.

Tváří posledního realizovaného ročníku byla autorka a herečka Lucie Trmíková, která se prezentuje i v rámci letošního programu. S Karlem Dobrým a Martinem Dohnalem odehraje – během prvního hostování Divadelního souboru Jedl – hned třikrát inscenaci Malý stvořitel / Der kleine Fratz. Scénická groteska, reflektující dětství a dospívání Franze Kafky, bude první festivalovou produkcí, která diváky premiérově pozve do prostor Arcidiecézního muzea. Komorní Mozarteum bude letos nejvytíženější festivalovou scénou, miniaturu režiséra Jana Nebeského uvede Flora ve spolupráci s festivalem Dny židovské kultury. Karel Dobrý, jenž za svou hereckou kreaci získal Cenu divadelní kritiky i Cenu divadelních novin, se v roli mladého Kafky objeví 15., 16. a 17. října.

„Strhující a zuřivé sólo. Děsivé i dojemné zároveň.“– Takto hodnotí další německý činoherní titul, který Flora uvede v pondělí 18. října, prestižní měsíčník Theater heute. Adaptace prózy Roddyho Doyla Žena, která narážela do dveří je one woman show Bettiny Hoppe, nesentimentální výpověď o domácím násilí, alkoholových excesech a chudobě režíroval na scéně legendárního Berliner Ensemble jeho intendant Oliver Reese. „Jsme moc rádi, že se na jevišti Moravského divadla ve své životní roli představí jedna z nejvýznamnějších německých hereček své generace, která v posledních dvou dekádách spolupracovala třeba s Frankem Castorfem, Thomasem Ostermeierem nebo Michaelem Thalheimerem,“ komentuje festivalové pozvání Dominika Široká.

Produkci Berliner Ensemble by si neměli nechat ujít především příznivci „energického“, expresivního herectví. Frankfurter Allgemeine Zeitung o Reeseho inscenaci referoval jako o „divadle jednoho herce, které bere dech“, recenzent Tagesspiegel Rüdiger Schaper napsal: „Bettina Hoppe dobývá divadlo jako jednotka zvláštního nasazení…“

Den po sólu Bettiny Hoppe bude patřit jiné ženské hrdince – Susanne Wolff. Příběh vyhořelé čtyřicátnice Rike v německo-rakouském koprodukčním snímku Styx uvozuje festivalovou přehlídku tematicky spřízněných filmů, jejichž protagonisty jsou výrazné osobnosti německé divadelní scény. V listopadu DF uvede nadčasový Tranzit s Franzem Rogowským i nejlepší německý dokument předloňského roku – autobiografickou zpověď Narozena v Evinu herečky Maxim Gorki Theater Berlin Maryam Zaree.

Během první čtvrtiny přehlídky zavítá Divadelní Flora také do brněnského HaDivadla, kde zdejší soubor naservíruje festivalovým „účastníkům zájezdu“ inscenaci Woyzeck Miroslava Bambuška, kterému he věnován divadelně-filmový mini profil. Tentýž den – v sobotu 23. října – zahájí v olomouckém Jazz Tibet Clubu berlínští KUF exkluzivní dvouměsíční fokus na německou hudební scénu.   

Na přelomu října a listopadu pokračující festival osloví hlavně fanoušky současného tance.


Share on Myspace