V pátek 9. dubna uplyne 130 let od narození slavného komika Vlasty Buriana a zároveň si připomeneme 90 let od vzniku pražské scény v Jungmannově ulici, kde jako první působilo Divadlo Vlasty Buriana. Dnes tu v Pasáži Vlasty Buriana najdeme divadlo Komedie, které je součástí Městských divadel pražských. U příležitosti těchto výročí vydává Supraphon audioknihu Vlasta Burian – Život za smích.

Kniha Vlasta Burian – Život za smích filmového historika, publicisty, scenáristy a pedagoga Pavla Taussiga se věnuje nejen období vrcholné slávy Vlasty Buriana, ale i jeho krutému pádu z výšin po roce 1945, kdy zostuzený a zatracovaný král komiků působil jako pomocná síla na krkonošské boudě. V textu se pracuje s řadou dopisů pamětníků nejen tohoto poválečného zavržení. Citované dopisy a vzpomínky přinášejí také nové poznatky o chování a činnosti Vlasty Buriana za okupace.

V nové nahrávce, která vyjde v pátek 1. dubna 2021, nás rozporuplným životem prvorepublikové hvězdy provází hlas herce Radúze Máchy a zmíněné dobové dopisy načetli Václav Jílek a Vladana Brouková. „Když jsem ještě jako dítě občas sledoval filmy pro pamětníky, vždy jsem u Vlasty Buriana nejvíce obdivoval ten jeho ,zápal do hry‘ a přemíru energie, která z něj přímo sršela. Působil na mě jako takové dospělé dítě, které to všechno upřímně hrozně moc baví, bez zábran a ostychu před čímkoliv. V těchto filmech pro mě byl vždycky naprostým zjevením a v dobrém slova smyslu až někým z jiného vesmíru, díky kterému se ten černobíle uhlazený filmový svět najednou stával barevnějším. Myslím, že v současné době by Vlasta Burian dělal geniální stand-upy a lidi by jej opět milovali,“ říká Radúz Mácha.

Bonusová část audioknihy nabízí šestačtyřicet výstupů, písní a skečů Vlasty Buriana tak, jak zůstaly zachovány na gramodeskách Ultraphonu a Supraphonu z let 1923 až 1957.

„Audioknihu o Vlastu Burianovi vydáváme v supraphonské edici, v níž již vyšly tři tituly vzpomínek prvorepublikových hvězd: Případ Lída Baarová, Adina Mandlová vzpomíná a Život v rytmu swingu Jiřího Traxlera. V audioknize Život za smích dostane posluchač maximum informací o strmém vzestupu obliby Vlasty Buriana a zároveň si bude moci vychutnat genialitu i zvláštnosti jeho autentických nahrávek. Pochopí pak lépe tajemství jeho podmanivého kouzla, jímž si získával obecenstvo, a o to více pak prožije strašnou změnu nálady poválečné společnosti, když se k němu náhle obrátila zády,“ uvádí producenta audioknihy Naďa Dvorská.

Audiokniha vychází na CD-MP3 i v digitálních formátech, celkový čas nahrávek je 6:51 hodin.


Share on Myspace